En ge- och ta-situation uppstår när du skaffar ett kreditkort. Du får ta del av många förmåner såsom bonusprogram och inkluderade försäkringar, men kortutgivarna är samtidigt inga välgörenhetsorganisationer. De vill tjäna pengar, vilket de också gör genom att ta ut avgifter av olika slag.
I den här artikeln förtydligar vi vilka avgifter som är vanliga för kreditkort. Vi förklarar även varför de tas ut, samt varför avgifterna skiljer sig så mycket i storlek.
5 vanliga avgifter för kreditkort
- Räntekostnad, som i regel ligger på cirka 15 %.
- Årsavgift, som ofta ligger på mellan cirka 0 och 500 kr.
- Aviavgift, som ofta ligger på mellan 0 och 35 kr.
- Valutapåslag, som i regel ligger på cirka 2 %.
- Uttagsavgift, som ofta ligger på 2 och 4 %.
Nedan pratar vi mer om de kostnader som precis nämnts i större detalj.
1. Räntekostnaden
En räntekostnad på cirka 15 % per år räknas som normal inom kreditkortsnischen. Denna relativt höga ränta måste du betala om du väljer att betala av på dina inköp månad för månad. Om du i stället betalar hela den summa som uppges på din månadsfaktura tillkommer inga kostnader för ränta.
Du ska alltså se till att inte delbetala med ditt kreditkort så länge din ekonomi tillåter det.
2. Årsavgiften
Årsavgiften för några av Sveriges mest populära kreditkort såsom Komplett Kreditkort och Norwegian Kreditkort ligger på 0 kr. Men ibland kan en avgift faktiskt vara försvarbar. Tumregeln säger att ju mer du spenderar med ditt kreditkort, ju fler och ju bättre fördelar får du som i sin tur ”äter upp” årsavgiften.
Den högsta årsavgiften har American Express-märkta kort, som kompenserar det genom en särskilt hög bonusintjäning samt särskilt starka reseförmåner.
Läs mer: Så skaffar du ringsignaler med hårdrock
3. Aviavgiften
Avgiften för att du får hem en pappersfaktura i brevlådan ligger på cirka 45 kr per månad. Du ska förslagsvis avsäga dig pappersfakturan och betala via e-faktura eller via kreditkortsappen i stället. Om du gör så behöver du inte betala någon aviavgift över huvud taget.
4. Valutapåslaget
När du handlar i andra valutor än den svenska lägger många kreditkort på ett valutaväxlingspåslag. Detta påslag ligger i regel på mellan 1 och 3 % utöver den växlingskurs som gäller för tillfället. En generös bonus eller cashback på 1 % kan alltså helt nollas om kreditkortutgivaren tar ut ett högt valutapåslag.
Det är vanligt att kreditkort som nischats mot svenskar har ett valutapåslag på 1,75 %, men det finns kort från American Express som tar ut upp emot 3 % i valutaväxlingsavgift.
Läs mer: Vad är Hårdrock mot rasism egentligen?
5. Uttagsavgiften
Uttagsavgiften är ett procentuellt påslag som ofta ligger på cirka 3 %. I Sverige är det ovanligt att ta ut pengar via en bankomat, men utomlands i länder där IT-infrastrukturen är bristande kan bankomatuttag ibland vara den enda utvägen.
Du ska även ha i åtanke att uttagsavgiften och valutapåslaget läggs på varandra, så den totala kostnaden vid ett automatuttag kan i undantagsfall ligga på omkring 5 %.
Finns det kreditkort med låga avgifter?
Ja, som Kreditkortguiden.se förtydligar finns det kort med slopade årsavgifter som erbjuder såväl bonus- som cashbackprogram. Den webbsidan är en bra resurs för alla som vill lära sig mer om de avgifter och förmåner som tillkommer när du skaffar ett kreditkort.
De har nämligen infört en snygg jämförelsefunktion där du först uppger vilka kort du vill jämföra, varpå en jämförelselista visas så fort du trycker på ”jämför kort”-knappen.